Hoe we het maken?

Hoe maken we ons overheerlijke ijs?

Proef dagelijks vers huis gemaakt waanzinnig lekker schepijs en geniet van de zachte en volle smaak ! Met verse volle melk en de beste suiker maken wij met zoveel mogelijk streek producten de lekkerste smaakcombinaties. Van Vers naar Vers noemen we dat bij Timmy’s.

De IJsbereiding 

Verschillende type suikers worden toegevoegd bij de bereiding van de basismix.
Het ijs van Timmy’s wordt op zorgvuldige wijze in eigen keuken bereid.
De ijsbereiding bestaat uit de volgende stappen:

Selectie van ingredienten voor de basismix

Melk en room worden gebruikt voor heerlijk roomijs
De ingrediënten die we gebruiken bij het maken van de ijsmix zijn melk, room, suiker, bindmiddelen. Deze ingrediënten zijn zorgvuldig samengesteld. Een goede basismix met de juiste ingrediënten is belangrijk voor een lekker eindresultaat. Niet alleen de smaak wordt beïnvloed door de ingrediënten, maar ook de structuur, luchtigheid en kleur. Een stabiele ijsmix voorkomt ook kristallen in je ijsje!

Al roerend blijft de mix in de ketel dit proces noemt men het ‘rijpen’. waardoor u verzekerd bent van een lekker ijsje. Voldoende rijpingstijd is van belang voor de juiste werking van de bindmiddelen.

Mix op smaak brengen

Na de rijpingstijd wordt een deel van de mix afgewogen in een maatbeker. Nu komt de kunst van het op smaak brengen van de mix. Vele smaken zijn mogelijk met kruiden die de meeste mensen in huis hebben. Denk bijvoorbeeld aan kaneel, cacao, kokos en vanillestokjes. Voor de vruchtensorbets (ijs zonder melkproducten) gebruiken we geen basismix, maar beperken we ons tot vers fruit, suiker en water. Ook hier zijn veel combinaties mogelijk, zoals citroen, aardbei & bosvruchten. Het juist op smaak brengen is door Timmy’s zorgvuldig gedaan. Door vervolgens de juiste hoeveelheden nauwkeurig aan te houden en door de constante kwaliteit van de ingrediënten is het ijs van Timmy’s ijs altijd even lekker!

IJs maken

Het ijs wordt in een ijsmachine gemaakt die de mix in 10 minuten van +4C naar -12C afkoelt. Door het ijs draaiend af te koelen worden ijskristallen in het ijs voorkomen. Als het ijs op de juiste temperatuur is, wordt het ijs uit de machine gehaald. Voor bepaalde ijssmaken is het lekker als er na het ‘afdraaien’ nog ingrediënten worden toegevoegd. De achteraf toegevoegde ingrediënten worden ook wel variegato’s genoemd. Je kunt hierbij denken aan gesmolten chocolade voor de stracciatella, stukjes noot en koekjes. Deze geven vaak een extra ‘touch’ en ‘bite’ in het ijs.

IJs presenteren

(foto van de timmy’s ijsvitrine)

Het ijs serveren

Door de hoeveelheid suiker in ijs wordt het smeltpunt van ijs verlaagd, waardoor het ijs bij ver onder 0ºC nog lekker zacht is. Echter bij -20C is het ijs nog te hard om te scheppen en te koud om er lekker van te genieten. Daarom is ijs het lekkerste rond de -14C. Bij deze temperatuur komen de smaken het beste tot zijn recht, voelt het ijs lekker zacht aan en blijft het ijs lekker verfrissend!

 

 

GENIET &
EET SMAKELIJK

Timmy’s ijssalon Raamsdonksveer